• Gorczański Portal Informacyjny
  • Czwartek, 25 kwietnia 2024
  • Imieniny: Jarosława, Marka, Elwiry
Reklama
Wiadomości
Data: 20 kwietnia 2018, Piątek / Ilość wyświetleń: 1548

Smacznie, zdrowo, kolorowo...

W Szkole Podstawowej w Łętowem odbyły się warsztaty kulinarne. Przeprowadzono je w ramach projektu: „Co jeść, aby być zdrowym”.

Głównym celem szkolnych zajęć kulinarnych było dostarczenie dzieciom wiedzy z zakresu teoretycznych i praktycznych umiejętności planowania oraz przygotowywania posiłków zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi. Wzięli w nich udział uczniowie z wszystkich klas. Każda grupa miała przydzielone zadanie:

-klasy I-III wykonywały kanapki wiosenne,
-klasa IV wykonała sałatkę owocową,
-klasa V wykonała sałatkę warzywną,
-klasa VII wykonała koktajl owocowy.

W tym dniu uczniowie przynieśli do szkoły produkty niezbędne do wykonania swoich zadań. W trakcie przygotowania potraw dbali o higienę i bezpieczeństwo. Zwracano również uwagę na to aby potrawy zawierały mało soli, cukru i tłuszczu. Po wykonaniu potraw dzieci zgromadziły się przy wspólnym stole, gdzie miały okazję spróbować jak smakują sałatki, kanapki i koktajle wykonane przez ich kolegów.

Dziękujemy wszystkim rodzicom za zaangażowanie w promowanie zdrowego żywienia i wspieranie tak ważnej sprawy jaką jest zdrowe odżywianie – wyrazy wdzięczności przekazują organizatorzy zajęć.

Jolanta Franczak, Agnieszka Dorczak / materiały szkolne
Reklama
Zobacz także
Reklama