Wiadomości
Data: 27 października 2011, Czwartek / Ilość wyświetleń: 4985
Święto Orawskie w Harkazbuzie. Głównym tematem - pieczenie chleba
26 października odbyło się Święto Orawskie zorganizowane przez Szkołę Podstawową im. Marii Konopnickiej w Harkabuzie przy współpracy Gminnego Ośrodka Kultury w Rabie Wyżnej.
Na uroczystość przybyli zaproszeni goście, między innymi ksiądz proboszcz z parafii Podsarnie-Harkabuz, wójt Gminy Raba Wyżna Andrzej Dziwisz, dyrektorzy szkół, kierownik świetlicy ,,Emaus”, sołtysi i poetki ludowe, zespół Trutnie ze Skawy, nauczyciele, uczniowie ze szkół gminy Raba Wyżna oraz społeczność lokalna.
Tematem tegorocznego święta był tradycyjny, zapominany już, proces przygotowania chleba - od ziarenka do bochenka. Celem uroczystości miało być nie tylko przybliżenie zapominanych zwyczajów i przyśpiewek, ale także przypomnienie o szacunku dla chleba. Uczniowie w strojach ludowych przygotowali przedstawienie, które ukazywało czynności już raczej niespotykane, jak młócenie cepami czy mielenie ziaren w kieracie. Pokaz multimedialny był podsumowaniem uczniowskiego przedstawienia i prezentował różnice między przygotowaniem pieczywa kiedyś a dziś. Różnicę w smaku poczuł każdy, kto spróbował chleba przygotowanego przez gospodynie z Harkabuza. Nie był to jedyny przysmak przygotowany przez niezawodne panie, więc mili goście opuścili nas syci nie tylko wrażeń estetycznych.
Składamy podziękowania dla Gminnego Ośrodka Kultury i Banku Spółdzielczego w Rabie Wyżnej za wsparcie finansowe.
Materiał szkoły / Opracował (mr)
Tematem tegorocznego święta był tradycyjny, zapominany już, proces przygotowania chleba - od ziarenka do bochenka. Celem uroczystości miało być nie tylko przybliżenie zapominanych zwyczajów i przyśpiewek, ale także przypomnienie o szacunku dla chleba. Uczniowie w strojach ludowych przygotowali przedstawienie, które ukazywało czynności już raczej niespotykane, jak młócenie cepami czy mielenie ziaren w kieracie. Pokaz multimedialny był podsumowaniem uczniowskiego przedstawienia i prezentował różnice między przygotowaniem pieczywa kiedyś a dziś. Różnicę w smaku poczuł każdy, kto spróbował chleba przygotowanego przez gospodynie z Harkabuza. Nie był to jedyny przysmak przygotowany przez niezawodne panie, więc mili goście opuścili nas syci nie tylko wrażeń estetycznych.
Składamy podziękowania dla Gminnego Ośrodka Kultury i Banku Spółdzielczego w Rabie Wyżnej za wsparcie finansowe.
Materiał szkoły / Opracował (mr)
-
Komentarze na Facebooku Już teraz komentuj na naszym Facebooku
-
Czekamy na Wasze listy Napisz do nas na adres kontakt@gorce24.pl
Zobacz także
Msza święta na Starych Wierchach na rozpoczęcie sezonu
Piątek, 10 maja 2024 10:52Koniec kłótni? Nowi rabczańscy radni mówią o zgodzie i współpracy
Czwartek, 9 maja 2024 20:31Nowa atrakcja turystyczna w Lubomierzu - zagórzańskie monidło do zdjęć
Czwartek, 9 maja 2024 16:41II Sesja Rady Miejskiej w Rabce-Zdroju
Czwartek, 9 maja 2024 16:33Free Way z koncertem u Grzegorza Wernera
Czwartek, 9 maja 2024 14:25
Zaproszenia
Zdjęcia
I sesja Rady Miasta Mszana Dolna
Środa, 8 maja 2024
Folkowa Majówka w Amfiteatrze
Wtorek, 7 maja 2024
I Sesja Rady Miejskiej w Rabce-Zdroju
Wtorek, 7 maja 2024
Ogłoszenia
Reklama